Chovateľská stanica

BRABIEL

Naša stanica bola založená v roku 2003 ako jedna z prvých chovateľských staníc malých bielych bradáčov na Slovensku. Názov BraBiel Vám už môže napovedať, že sa jedná o skratku Bradáč Biely. Špecializujeme sa iba na plemeno malý biely bradáč, ktorý nám prirástol k srdcu a stal sa nezameniteľným členom našej rodiny. Zakladateľkou chovateľskej stanice bola Xia Bianco Olgas importovaná z Čiech v roku 1999. Táto sučka bola nižšieho vzrastu (29cm v kohútiku) a bohužiaľ nezanechala žiadne potomstvo aj napriek uchovneniu. Xia uhynula v roku 2011. Pokračovateľkou štvornohého člena v našej rodine sa stala Whitney Švarcava (nazývaná Clea), ktorú sme si zadovážili opäť z Čiech v roku 2012. Po splnení všetkých podmienok bola Whitney Švarcava uchovnená 30.11.2013 v Nitre. Psi z našej stanice sú chované v byte a na chalupe, nedržíme ich v klietkach, pohybujú sa voľne a s majiteľkou sú 24 hodín denne. Voľné dni trávia na chalupe v horách, kde majú možnosť výbehu.
Biela farba vznikla náhodnou mutáciou buniek. Od roku 1990 je plemeno malých bielych bradáčov uznané FCI a môžu sa rozmnožovať na Slovensku v rámci bielej farby. Vo vrhu sa rodí priemerne okolo 5-7 šteniat.
Malý biely bradáč je športové plemeno, s ktorým sa môžete bez problémov venovať aj športovej kynológii - cvičeniu, alebo agility. Je to pes veľmi múdry a učenlivý, ku svojej rodine veľmi priateľský, spoločenský a milý, k deťom je dobrý a láskavý. Veľkosť malého bradáča v dospelosti je cca 35cm a váha 7kg.
Vzhľadom ku svojej veľkosti je to ideálny pes do bytu či RD. Jeho srsť sa strihá alebo trimuje približne v intervale každé 3 až 4 mesiace a nepĺzne. Čo je veľkou prednosťou tohto plemena, že chlpy zo psa nie sú po celom byte.
Celkovo je to plemeno zdravé, veľmi odolné voči chorobám.
Biely bradáči sú pomerne dlhovekí, je to samozrejme individuálne tak ako u ľudí, ale v priemere sa dožívajú 12 - 16 rokov.
Košice, 04001
Košický kraj
0904531234

Poslať správu